Той може да рисува картини, да композира, да води съвсем човешки

...
Той може да рисува картини, да композира, да води съвсем човешки
Коментари Харесай

Хаос в OpenAI: какво се случва в компанията, създала ChatGPT

Той може да рисува картини, да композира, да води напълно човешки разговори, да дава отговор на какви ли не въпроси и да превежда и написа стихове. Той е… ChatGPT, а в компанията, която го сътвори - OpenAI - в последните дни царува безпорядък.

Миналата нощ беше обявено, че на поста си се завръща напълно наскоро прогоненият изпълнителен шеф Сам Олтман. Предстоят и промени в управителния съвет.

Компания с идеална или стопанска цел?

След като в края на предходната година направи пробив в областта на изкуствения разсъдък (ИИ) и отвори за публиката своя чатбот ChatGPT, компанията от Сан Франциско се понесе на гребена на вълната и неведнъж усили цената си. Според последните информации тя към този момент се прави оценка на 90 милиарда $. Редица вложители наливат пари във компанията, тъй като имат вяра в блестящото бъдеще на ИИ. Сред тези вложители е и концернът " Майкрософт ", който също се включи с милиарди и спомогна един досегашен стартъп да се трансформира в могъща и авторитетна компания. Не единствено " Майкрософт ", само че и всички останали вложители очакват гигантски облаги. След завръщането си отпред на компанията Сам Олтман акцентира, че това се е случило с поддръжката на шефа на " Майкрософт " Сатя Надела.

В началото OpenAI не породи като план, насочен към облага. Първоначално огромната цел беше ИИ да се развива в полза на всички, напомня АРД. За задачата бе учреден управителен съвет, който да работи точно за това общо благо. Допълнително обаче бе основана и компания със стопанска цел, ръководена от Олтман. Напреженията сред двете непрестанно нарастваше, както съобщаваха източници от OpenAI. Някои основни експерти като ръководителя на софтуерния отдел Иля Суцкевер упрекваха Олтман, че продуктът се създава прекомерно бързо и с комерсиална цел. Част от УС също застана на тази позиция. Междувременно обаче Суцкевер се завърна в лагера на Сам Олтман и изрази страдание, че е взел участие в отстраняването му.

Конкуренция, неумелост, неточности на растежа

Не е напълно ясно дали спорът сред Олтман и УС се дължи на неумелост и загуба на ориентировка в една компания, която ненадейно се оказа на върха на вълната. Пита се също дали ограниченията за сигурност, най-много на персоналните данни, не са били занемарени поради огромния бизнес напън. Този проблем се отнася освен до OpenAI, само че до други компании в областта на ИИ.

Конкуренцията в сектора сега е жестока, а в следствие от това се водят и борби за експерти. Редица компании от Силициевата котловина, в това число и OpenAI, се мъчат да вземат решение казуса с фрагментите, като оферират седемцифрени заплати. Развойната активност в региона на ИИ изисква освен голям изчислителен потенциал на сървърите и задоволително информация, с която да се зареждат стратегиите. Тя изисква на първо място ресурса " гений ", който е решителен в създаването на ИИ артикули. OpenAI не коства нищо без своя човешки капацитет, писа в една обществена мрежа Мира Мурати. За малко време се смяташе, че тя ще управлява краткотрайно компанията, до момента в който се назначи правоприемник на Олтман, само че след това Мурати застана на негова страна. Твърди се, че по време на рецесията над 700 чиновници на OpenAI са подписали писмо с настояването да бъде свален УС, а Олтман да се върне отпред. В противоположен случай заплашвали, че ще изоставен компанията и ще отидат в " Майкрософт ".

Конкуренцията в сектора пораства

Към скъпите експерти на OpenAI парещ интерес демонстрират и други съперници като " Мета ", " Амазон "  и " Google ", така че разтърсванията в сектора може да не се окажат последни. Всички тези колоси влагат милиарди, с цел да предложат конкурентен на Chat GPT програмен продукт, написа " Шпигел ". 

Колкото до самия артикул - до момента екипът на Сам Олтман явно работи доста добре. И не е ясно дали толкоз елементарно би се интегрирал в структурите на " Майкрософт ". Концернът, учреден от Бил Гейтс, сега има 49% от акциите в бизнес сегмента на OpenAI. Като вложител в OpenAI " Майкрософт "  навремето беше притеглен персонално от Олтамн.

***

Вижте и това видео:

Изкуственият разсъдък: София като център на нововъведенията

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР